استخدام المدخل الجمالى فى تدريس الرياضيات لتنمية الحس الفکاهى والتذوق الجمالى لدى تلاميذ الصف الخامس الابتدائى

نوع المستند : المقالة الأصلية

المؤلف

مدرس المناهج وطرق تدريس الرياضيات کلية التربية بالوادى الجديد - جامعة الوادى الجديد

المستخلص

هدف البحث الحالى إلى قياس فاعلية استخدام المدخل الجمالى فى تدريس الرياضيات لتنمية الحس الفکاهى والتذوق الجمالى لدى تلاميذ الصف الخامس الابتدائى ، وقد تکونت عينة البحث من(100) تلميذ وتلميذة من تلاميذ الصف الخامس الابتدائى بإدارة الداخلة التعليمية بمحافظة الوادى الجديد ، تم اختيارهم بطريقة عشوائية ، واستخدم الباحث التصميم شبه التجريبى ذو المجموعتين:  مجموعة تجريبية عددها (50) تلميذاً وتلميذة درسوا باستخدام المدخل الجمالى  ، ومجموعة ضابطة عددها (50) تلميذاً وتلميذة درسوا بالطريقة المعتادة. ولتحقيق هدف البحث فقد تم إعداد أدوات البحث وتمثلت فى مقياس الحس الفکاهى ؛ واختبار التذوق الجمالى ، وطبقت الأدوات قبلياً وبعدياً بعد التاکد من صدقها وثباتها وکشفت نتائج البحث عن وجود فرق دال إحصائياً بين متوسطي درجات تلاميذ  المجموعة الضابطة والتجريبية فى التطبيق البعدى لمقياس الحس الفکاهى لصالح المجموعة التجريبية ، کما أظهرت نتائج البحث وجود فرق دال إحصائياً بين متوسطي درجات تلاميذ المجموعة الضابطة والتجريبية فى التطبيق البعدى لاختبار التذوق الجمالى لصالح المجموعة التجريبية .
Abstract:
The present research aimed to identify the effectiveness of using the aesthetic Approach in teaching of mathematics to develop the sense of humor and aesthetic taste among primary school students in the fifth grade.The sample of the research consisted  of 100 students chosen randomly from El- Dakhla  Primary Schools in the New Valley .the Reseacher used Quasi-experimental design with two groups : the control group who learn mathematics by the traditional method and exprimental group who learn mathematics by aesthetic Approach, Each group consists of 50 students. to achieve the objectives of the Research, the researcher designed  tools of the research which a test of measuring  aesthetic taste skills and scale of measuring the sense of humor ,pre and post tests are determined , after checking their validity and reliability to measure aesthetic taste skills and scale of measuring the sense. The results of the research have shown that there is a significant differences of mean scores of control experimental groups favoring the pre –scale of the sense of humor skills, it also has been found that there is a significant differences of mean scores of control exprimental groups favoring the pre- test of aesthetic taste skills.

الكلمات الرئيسية